Здравейте приятели,

Днес ще Ви запознаем с още една, не толкова популярна билка, която обаче е много лекувита и се ползва при множество заболявания. Това е билката ЛАЗАРКИНЯ. Това е многогодишно тревисто растение, което цъфти през месец Май и Юни. Аромата, който се носи от билката през тези месеци е много приятен и нежен. Най-често билката се среща по сенчестите и влажни места в широколистните гори над 800м. надморска височина. За лечебни цели се ползват стъблото и цветовете, като е хубаво да се отреже на около 20см от върха надолу. Билката е наситена с комарин, дабилни вещества и етерично масло. Някои от най-ценните свойства на билката са, че пречиства добре кръвта и стимулира и засилва работата на черният дроб и жлъчката. Също така намира голямо приложение за успокояване на нервната система. Един от най-добрите билкови продукти срещу БЕЗСЪНИЕ ! Също така, билката възбужда и засилва дихателната система и подобрява нейната работа. ЛАЗАРКИНЯТА се справя много добре и със светожъртежи от различен характер и подпомага сърдечно-съдовата дейност.
Още в средновековието в Германия, билката е била добре позната и ползвана при хора страдащи от безсъние, хистерия и припадаци.

 

Ето още за какво се ползва тази билка:
– При заболявания и възпаления на пикочните пътища
– При жлъчни колики и киселини
– При болезнена менструация
– При обтуративен бронхиален синдром
– При чернодробна цироза
– При силна кашлица / благодарение на етеричното масло в нея
– При припадаци

Нашият приятел, Тодор Кръстев, сподели с нас рецепта, която е добре позната срещу безсъние. Произвеждат се и едни от най-ефективните лекарста, чието съдържание е точно с тези три билки: ЛАЗАРКИНЯ, ЛИПА и ЦВЯТ ГЛОГ. В 500мл вряла вода се добавят по една чаена лъжичка от трите билки и се оставя те да се запарят. След това извлека се прецежда и се изпива вечер.
Начин на употреба на билката ЛАЗАРКИНЯ:
Две супени лъжици от билката се заливат с 400мл вряла вода и се оставят около час да се запарят. След това извлека се прецежда и се пие 4 пъти през деня по 100мл.

Друга хубава рецепта при БЕЗСЪНИЕ е смесването на билките:
– 20гр Лазаркиня
– 20гр Дяволска уста
– 15гр листа Къпина
– 15гр Бял смил – стрък
– 15гр Мащерка
Две супени лъжици от сместа се запарват в 500мл вряла вода и след това извлека се приема три пъти на ден по една винена чаша преди хранене.

При ХИСТЕРИЯ и НЕРВНИ ПРИСТЪПИ:
– 20гр Лазаркиня
– 20гр Еньовче
– 15гр Лепка
Една супена лъжица от сместа се запарва с 300мл вряла вода и след това се приема три пъти на ден по 100мл преди хранене.

При проблеми с ЧЕРЕН ДРОБ, ЦИРОЗА или ХЕПАТИТ:
– 10гр Лазаркиня
– 10гр Змииско мляко
– 10гр Корен глухарче
– 10гр Пчелник
– 10гр Зайча сянка
Две супени лъжици от сместа се запарват в 450мл вряла вода. Когато сместа се охлади се прецежда и се приема три пъти на ден по 150мл преди хранене.

Спиртен извлек:
Тъй, като билката е с доста по-силно действие, когато е прясна, а не сушена е хубаво да се правят спиртни извлеци от нея. За целта е нужно да съберете около 600гр прясно откъснати стръкове с цветовете и да ги залеете с 1 литър чист житен спирт, около 40 градуса. Оставя се на тъмно около 45 дни и след това извлека се прецежда и отново се съхранява на тъмно. Спиртният извлек се приема, като в 50мл вода се добавят 20 капки от него и се изпие преди хранене. Процедурата се прилага 4 пъти дневно.

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *