Здравейте приятели,

Днес ще се опитам да Ви разкажа за зеолита – това малко парченце скален къс , което родопчани поставят в съд с вода, за да престой едно денонощие. 

Още в древността родопчани са стривали на прах минералът зеолит и са поръсвали почвата преди сеитба. Така добивите били в пъти по-големи. Зеолитът обогатявал почвата и вдъхвал сили на растенията. Също така поставяли парченца зеолит и в менчетата и стомните. Минералът престоявал едно денонощие , а водата ползвали за пиене или приготвяне на гозби. Хората вярват , че който пие такава вода живее повече от век. Така традицията се е запазила и до днес. 

Едно от най-големите находища на зеолит в света се намира до село Бели Пласт в източни Родопи. Всяка година от там се изнасят тонове от минерала по цял свят, където е много ценен и хората се възползват от действието му. Учени са направили изследвания, че минералът зеолит пречиства тялото ни от токсини и благоприятства тяхното изхвърляне от организма. Доказано е , че зеолита неутрализира тежките метали във водата и тя става чудесна за пиене. По този начин ние обогатяваме нашите клетки и им помагаме по-бързо да се регенерират, в което се крие и тайната на зеолита помагащ на човек да доживее дълбоки старини и да се радва на добро здраве.

 

 

 

Когато бяхме на поход около село Триград през 2014г. се запознахме с много мила старица. Тя ни разказа интересни неща за района, знаеше множество легенди и се радваше, че има с кого да сподели интересни моменти от живота си. Тогава я попитахме дали наоколо има зеолит, защото желаем да си съберем за пречистване на водата, която пием през цялата година. Тя ни обясни, че в този район на Родопа планина не се срещал. Тогава ни разказа как е била млада мома от едно селце в източни Родопи и там хората ползвали зеолита за множество дейности в бита. Когато се омъжила и дошла в село Триград осъзнала, че в този край на планината зеолита не е толкова познат и не се ползва. При всеки възможен случай ни каза тя, аз носех от родното си село зеолит тук в Триград. Ползвах го постоянно! Правех чай със зеолитна вода, готвех също с такава вода. Дори ни сподели, че слагала задължително вода с престоял зеолит ,когато правела кисело зеле и то никога не се разваляло.

 

 

В следващите години ние също започнахме да ползваме зеолит за множество от нашите рецепти и за зимнината, която си приготвяхме – факт е, че нищо не се разваляше. Плодовете и зеленчуците не се нуждаеха от толкова варене и стерилизиране и оставаха по-свежи и крехки. Сега също ползваме зеолитна вода за направата на нашите билкови еликсири и ефекта е много добър. Ценните вещества в билките също се запазват и продуктите направени с тях стават многократно по-лекувити. 

През годините установихме, че е достатъчно в 5 литра вода да се постави къс зеолит около 150гр. и така да престой едно денонощие. След това водата се прецежда през тензух и е готова за пиене или за направа на някое вкусно плодово сладко. Използването на зеолитна вода при направата на сладко от малини например, намалява времето за варене на сладкото и то остава много по-свежо и същевременно не се разваля през зимните месеци, та чак до другото лято.

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *