Здравейте приятели,

Ето още един натурален продукт, който е малко известен, но пък с множество ползи за здравето на човек – зелените шишарки.

Щом се заговори за зелени шишарки, мисля че на първо място трябва да отбележим ползата от тях при възстановяване от прекаран ИНСУЛТ и ИНФАРКТ. Профилактичното приемане на извлек от зелени шишарки много добре защитава организма от опастността от инсулт и инфаркт. Доказано е, че при приемане на извлек/тинктура/ от зелени шишарки в продължение на 6 месеца, организма става в пъти по-устойчив против инсулти и инфаркти. Също така, зелените шишарки много помагат и във възстановителният период след прекарване на тези тежки заболявания. Веществата, които се съдържат в зелените шишарки помагат за разреждане на кръвта и влиаят добре на кръвоносните съдове на главния мозък. Блокират и намаляват многократно невроналната клетъчна смърт и възстановяват речта и моторната координация след инсулт. 

Също така е доказано, че веществата, които се съдържат в зелените шишарки спомагат за намаляване на туморните образувания в организма и затова профилактиката с този продукт е толкова важна.

Зелените шишарки съдържат веществата каратеноиди и многжество витамини, затова са толкова полезни за възстановяване на организма след тежки заболявания и операции. Те за кратък период от време възстановяват жизнените сили и укрепват организма. Влиаят благотворно на сърцето и цялата сърдечносъдова система. Когато плодовете на бора и елата започнат да зреят в тях се натрупват органични съединения – танини. Когато тези танини попаднат в организма ни , те предотвратяват необратимите процеси, които настъпват в мозъка при инсулт. Точно те са веществата, които съхраняват мозъка и неговата нервна система от пълна загуба на говор и моторна координация. Затова е толкова важно през първите летни месеци да си съберем няколко на брой, още зелени шишарки и да си направим извлек от тях, който да приемаме до началото на зимата. Както знаем през този студен сезон нашата кръвоносна система се свива и зачестяват рисковете от инфаркти и инсулти. Ние обаче, ще бъдем защитени след няколко месечният прием на извлека от зелени шишарки. Ето какво точно подпомага извлека:

 • Тонизира капилярните стени и съдовете на главния мозък
 • Възстановява говорни и двигателни функции
 • Разрежда кръвта
 • Стопира загубата на нервна тъкан
 • Предотвратява загубата на кислород при мозъчните клетки
 • Нормализира кръвообращението в мозъка и вестибуларният апарат

Зелените шишарки още влиаят много добре за пречистване на кръвоносните съдове от шлаки и други натрупани мазнини и замърсявания. Затова е много важно през годината да приемаме продукти направени от плодовете на бора и елата. Храната , която консумираме не е чиста и „затлачва“ нашата кръвоносна система и спомага за развитие на множество заболявания, като хипертония и други.

 

Освен спиртен извлек / тинктура / от зелени шишарки може да се приготви и „мед“ , който също е изключително полезен за редица здравословни проблеми, като:

 • Туберколоца
 • Бронхит
 • Възпаление на дихателните пътища
 • Авитаминоза
 • Заболяване на венците
 • Воднянка
 • Понижен хемоглобин
 • Анемия
 • Тромбофлебит и разширени вени
 • Понижен имунитет
 • Болки в ставите свързани с артрит

 

Събиране на зелени шишарки и приготвяне на тинктура и „мед“ от тях:

Важно е да се знае, че зелените шишарки са защитени и тяхното събиране е забранено. Затова трябва да бъдем изключително отговорни при ползването им. Хубаво е , ако ни се налага да направим тинктура от тях да съберем най-много по една млада зелена шишарка от едно дърво, за да не застрашим иглолистното разнообразие в района. Така от десетина дървета можем да откъснем по една шишарка и съвсем леко да ги измием на течаща вода. След това разрязваме на четири всяка шишарка и парченцата поставяме в стъклен съд. Заливаме с 700мл чист спирт, по възможност житен около 50 градусов. Добра работа върши и качествена житна водка около 40 градуса. Стъкленият съд поставяме на слънце за 3 дни и след това го прибираме на тъмно и хладно място, където престоява още 20 дни. След това прецеждаме през тензух и отново наливаме полученият извлек в стъклен съд. Добавяме и 50мл. качествен ябълков оцет и разбъркваме добре. Извлека е готов за консумиране.

 

Начин на консумиране и дозировка на спиртен извлек от зелени шишарки:

Всеки ден, вечер преди лягане се поставя по една чаена лъжичка в 50мл хладка вода и се изпива. За профилактика се прилага около 6 месеца, след което се прави почивка от 6 месеца преди повторно приемане.

 

„Мед“ от зелени шишарки:

Медът от зелени шишарки се приготвя по следният начин. Измивате 10 шишарки и 50 млади борови връхчета и го поставяте в 3 литра вода. Заварявате добре / трябва да врат на много слаб огън около 15-20мин. / . След това оставяте едно денонощие хубаво да се накиснат и презеждате през тензух. Останалата смес, която вече е около 2.5л. завирате на слаб огън и изсупвате едно пакетче лимонена киселина. Добавяте около 3кг. кафява или бяла захар и започвате да сгъстявате до получаване на смес подобна на пчелен мед. Затваряте в бурканчета и можете да ползвате „меда“ от зелени шишарки през цялата година.

 

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *