В българската народна медицина глухарчето се е ползвало от незапомнени времена. Тази толкова красива билка,съчетава в себе си множество полезни за организма вещества,както в надземната си част,така и в корените. В тази статия ще се спрем по-основно на кореновата система на глухарчето,които се препоръчват при множество заболявания,както и за профилактика при пречистване на кръвта. Една от най-големите ползи на веществата,които се съдържат в корените на глухарчето е ,че те успешно се справят с раковите клетки. При всички онкологични заболявания е много важно тялото да се пречисти и клетките да се снабдят с кислород,за да се нормализира киселинността в организма.Корените на глухарчето по уникален начин успяват да „свършат“ тази не лека задача. Нашата природа изобилства и е изключително богата на тази билка. От равнините до високите планински поляни ,могат да се намерят цъфнали глухарчета от м.Май до м.Юли. От цветовете на тази билка се приготвя чудотворен „мед от глухарчета“ , който пречиства организма и обогатява кръвта с полезни вещества,давайки ни сила и дълголетие.

Корените на глухарчето е най-благоприятно да се събират наесен.Така те имат най-голям набор от полезни вещества. Корен от глухарче се използва при проблеми с черния дроб, бъбреците, жлъчката, храносмилателната система, за пречистване на организма, за подобряване обмяната на веществата. Тази билка има силно действие при пречистване на кръвта и затова толкова се препоръчва за болни от ракови заболявания,както и за профилактика срещу такива. Коренът на глухарчето действа по-добре от химиотерапията, защото тя убива всички клетки, а глухарчето само раковите клетки. Открито е, че коренът от глухарче ефективно убива клетките с рак без никакви вредни странични прояви върху останалите клетки в организма.

Чаят от глухарче действа на засегнатите от рак клетки, така че те се разпадат в продължение на 48 часа, а за това време нито една нова здрава клетка в организма не се разболява, устанoвяват учените.

Смята се, че продължителното лечение с корен на глухарче може да унищожи раковите клетки при болните пациенти и заради тези неочаквани резултати учените продължават с изследванията на тази билка.

Мощно средство при проблеми с черен дроб. В комнинация с бял трън пречиства омазнен черен дроб, също така подобрява и работата на жлъчката.

Друг интересен факт е,че корените от глухарче спомагат за намаляване на лошия холестерол.Затова се препоръчва,те да бъдат включени в хранителната диета на хора,страдащи от повишен холестерол.

Нещо,което не се знае от много хора е,че полезното вещество ИНУЛИН,което е 50% тегловни от масата на глухарчето може да бъде извлечено още по-добре,ако се следват следните стъпки при приготвяне на водна отвара. Когато приготвяте отвара от корен на глухарче е важно да поставите една супена лъжица от сушените корени в 500мл вряща вода,след което да добавите една кафяна лъжичка сода бикарбонат и така да оставите да ври още 5 минути. След това съда се оттегля от котлона и се оставя за 2 часа,за да се получи максимално концентриран извлек. Леко алкалната среда,която създава содата ,спомага по-добре да бъдат извлечени полезните вещества от корена на глухарчето. Инулина,който се извлича от корена на глухарчето, много добре повлиява на стомаха и е естествен про-биотик,който нашите предци са познавали и са ползвали,за да имат добра чревна флора.

Много е важно правилното събиране на корените от глухарче,за да не се наруши природният баланс и това растение да изчезне. Берат се корените само на големите растения,като малките се оставят за идните години.

От корен на глухарче е най-подходящо да се правят водни извлеци,чрез запарване. Също така полезните вещества се извличат добре при приготвяне на спиртен извлек.

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *