Левурдата е чудесно билково средство за детокс на организма.

Наричана неслучайно „Мечи лук“, билката е предпочитана и консумирана от мечките след дългия зимен сън, за да даде сили на организма. Листата на левурдата доста наподобяват листата на момината сълза. Затова е важно,когато събирате листата на левурдата да се убедите,че това не е отровната момина сълза. Лесно ще познаете листата на левурдата, защото от тях се носи аромат на чесън. Също така цъфнала левурдата няма как да бъде сбъркана, поради слецифичните си бели цветове.

Листата на левурдата се берат към края на март и април,докато все още билката не е цъфнала. Тогава нейните листа са млади и свежи, а лечебните свойства най-силни. Билката вирее добре на по-голяма  надморска височина – над 500м. Среща се в дъбови гори в по-сенчестите склонове на планината. В Стара планина има големи поляни с левурда. Ние събираме билката в природен парк „Българка“ , където е изключително чисто и я има в изобилие.

Билката пречиства чудесно кръвта и помага за нормализиране на кръвното налягане. Изключително полезна билка за хора със сърдечни проблеми! Приемана профилактично, тинктурата от левурда предотвратява риска от атеросклероза, сърдечен удар и инфаркт.    Нашите предци успешно са се справяли с паразитите в стомаха и най-вече с глисти, чрез извлек от левурда. 

Също така ,левурдата има много добро антибактериално и противогъбично действие за организма. Тинктурата помага за балансиране на чревната флора, като потушава подувания, възпаления, спазми и други проблеми свързани със здравето на стомаха. Много подходяща за хора страдащи от хроничен запек.

Билката левурда е много богата на манган, магнезии, витамин С , желязо и етерични масла. След редовен прием се наблюдава многократно засилване на имунната система и човек по-рядко се разболява от грипове и настинки.

Ако искате да направите цялостен детокс на тялото си, билката левурда е много подходяща. Пречиства много добре кръвта, също черния дроб и жлъчката. Справя се чудесно с бактерии, гъбички и паразити в тялото.

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *