Здравейте приятели на билките,

В тази статия ще се опитаме да бъдем полезни с пояснения и информация относно продуктите от черния бъз „Sambucus  nigra“. Всички сме виждали и добре познаваме храстовидния бъз, който за наша радост е много разпространен в България. Нашите прадеди са наблюдавали как прелетните птици в края на лятото започват да кълват зрънцата на черния бъз и така многократно повишавали силите в организма си, за да издържат миграцията си на юг, където прекарват зимата. Хората още по онова време разбрали, че плодът на този храст има по-специално действие върху техния организъм и приемайки го преди зимата ще подсилят имунната си система и няма да се разболяват през тежките зимни месеци. В много от старите записки и рецепти на българските билкари се споменават рецепти за отвари от корените, листата, плода и цветовете на бъза.

От корените приготвяли отвара. От плодовете са приготвяли настойка. От листата също приготвяли отвара за външно приложение, а от цветовете запарка. 

Има много рецепти от старо време, в които се споменава,че от плодовете на черния бъз са се приготвяли запарки и те ефективно са се борили със смъртоносната за онова време туберкулоза. Популярен метод тогава било сушенето на плода на черния бъз и през зимата лесно приготвяли сироп под формата на запарка, който давали на болния. Има сведения, че точно с този билков продукт се лекували тежки респираторни заболявания. Народните лечители успешно се справяли с пневмонии и бронхити, а също така са го ползвали и при високо кръвно налягане. Този продукт е бил много популярно средство за справяне с анемия и недостиг на желязо в организма. Известно е, че черният бъз, приготвен под формата на сироп с пчелен мед, много добре повишава хемоглобина. И до днес в доста руски рецепти четем, че при загуба на кръв в организма от кръвоизливи или тежки рани се препоръчва поне месец прием на сироп от черен бъз и то в доста завишени дози от по 40-50мл на ден!

Рецептата, която Петър Димков дава на българския народ за сироп от черен бъз, набира все по-голяма популярност и в наши дни. Много хора търсят чисти места в планината или в равнината, където есента събират узрелите плодове на бъза и правят сироп, който може да ползва цялото семейство – от деца над 1.5 годинки до възрастни. За наша радост в България се срещат много места с диворастящи храсти от черен бъз. Единствено трябва да внимаваме и да го берем в чисти места, далеч от шосета или обработваеми земи, в които се ползват множество пестициди и хербициди. Храстите на това растение са много приспособими и могат да бъдат намерени на надморска височина от О метра до около 1 700 м. Ние предпочитаме да събираме плодовете на този чудотворен храст на по-голяма надморска височина, където плодовете са по-малки, но пък сока, който извличаме от тях е по-гъст и осезаемо с по-силен вкус. Вярваме, че по-високо в планината и подпочвените води и въздухът е много по-чист и плодовете на бъза, събрани там са с ненадминати качества.

Моят дядо беше билкар и много силно впечатление ми правеше, че през зимните месеци този човек винаги имаше в джоба си сушени зърна черен бъз и през деня слагаше в устата си по едно зрънце преди хранене. След хранене пък си отрязваше по едно резенче пестил от трънкосливка…

Има много рецепти за приготвяне на сироп от черен бъз. За жалост обаче обикновената бяла захар вече не е качествена и затова се налага да намираме алтернативни заместители, за да приготвим имуностимулиращия сироп, така че да е полезен и за деца. През последните години качествената кафява захар е по-скъпа дори от хубав пчелен мед и това ни накара да търсим рецепти за приготвяне на сиропчето от черен бъз с пчелен мед. Вече повече от 5 години приготвяме сиропа с пчелен мед и резултатът е много добър. Така този така полезен сироп може да бъде приеман и от диабетици, и от хора с ракови заболявание, на които е противопоказно да приемат захар. Тинктурата от черен бъз, също е много полезно и силно средство за подсилване на имунната система и може да се ползва от хора, които не бива да консумират сладко. В друга статия ще опишем подробно как се приготвя тинктурата от черен бъз, защото там има някои тънкости, които трябва да се съблюдават.

За разлика от някои билкови средства за повишаване на имунитета, които са противопоказни за малки деца, сиропът от черен бъз може да бъде даван и на деца над 1.5 – 2 годинки. Ако се запарят няколко зърна от сушен черен бъз, извлекът може да бъде даван дори на бебета над 11-12 месечна възраст.

При нормално здравословно състояние, възрастни и деца над 12г. могат да приемат по една супена лъжица преди хранене от сиропа от черен бъз с пчелен мед. Ако почувствате симптоми на настинка или бъдете повалени от някакво респираторно заболяване през зимата дневната доза може да бъде увеличена на 2 до 4 супени лъжици на ден. Тази завишена доза на прием е хубаво да не бъде прилагана повече от 5 дни. След 5 дни завишена доза е препоръчително отново да започнете да приемате по една супена лъжица на ден преди хранене.

В народната медицина има доста интересни рецепти и комбинации, в които присъства плодът на бъза, както и по-нетрадиционни с цветовете на храстовидния бъз. Тях обаче ще разгледаме в отделна статия, за да им обърнем  по-голямо внимание.

Сироп от бъз

 

Един отговор на “СИРОП ОТ „ЧЕРЕН БЪЗ“ – КОЛКО И КАК ПОМАГА НА ИМУННАТА НИ СИСТЕМА

  • Соня Субашкина

    Благодаря за информацията! Аз живея гр.Велики Преслав. Тук има много храсти с бъзак, ще се радвам да споделите рецепти за приготвяне, както и информация за приготвяне на тинктура. БлагоДаря ВИ!

    Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *